[Latest News][6]

Admissions
CCSU
Chahat-Art
Civil Services Exam
Force
Goverment Jobs
new updates
Quize
Recent
Science And technology
Syllabus

कृषि प्रतियोगी परीक्षा प्रश्न व उत्तर || Agriculture Competitive Exam Questions and Answers


कृषि प्रतियोगी परीक्षा प्रश्न व उत्तर || Agriculture Competitive Exam Questions and Answers

A set is being presented for various competitive exams like IAS / PCS / SSC / CDS and various entrance examinations with answers to 10 questions based on "Indian Agriculture". Hopefully this set will be helpful for you.
विभिन्न प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे IAS/PCS/SSC/CDS तथा विभिन्न प्रवेश परीक्षाओं के लिए “भारतीय कृषि” पर आधारित 10 प्रश्नों का उत्तर सहित एक सेट प्रस्तुत किया जा रहा है | उम्मीद है कि यह सेट आपके लिए मददगार साबित होगा |

Questions -:

1. विश्व में सबसे बड़ा ‘कृषि उत्पाद निर्यातक’ राष्ट्र कौन सा है ?

(a) भारत

(b) चीन

(c) अमेरिका

(d) ब्राजील

1. Which is the largest 'agricultural product exporter' nation in the world?

(a) India

(b) China

(c) America

(d) Brazil


2. विश्व में बांस के उत्पादन में भारत का कौन सा स्थान है ?

(a) प्रथम

(b) द्वितीय

(c) तृतीय

(d) चतुर्थ

2. What is the place of India in the production of bamboo in the world?

(a) first

(b) second

(c) third

(d) IV


3. निम्न में से कौन सी भारतीय निर्यात की परंपरागत वस्तु है ?

(a) जूट

(b) चीनी

(c) मसाले

(d) उपरोक्त सभी

3. Which of the following is a traditional item of Indian export?

(a) Jute

(b) Chinese

(c) Spices

(d. All of the above


4. पीस क्लोज (peace close)  का सम्बन्ध किससे है ?

(a) कृषि समझौता

(b) सिंचाई समझौता

(c) मत्स्य पालन

(d) वस्त्र उत्पादन

4. With whom is the peace close related?

(a) Agricultural Agreement

(b) Irrigation Agreement

(c) Fisheries

(d) Textile production


5. निम्न में से कौन सुमेलित नही है ?

(a) विश्व खाद्य पुरस्कार: 1987

(b) बोरलोग पुरुस्कार: 1973

(c) कुरियन पुरस्कार: 1990

(d) गोपाल रत्न पुरुस्कार: 1965

5. Which of the following is not correctly matched?

(a) World Food Award: 1987

(b) Borlaug Award: 1973

(c) Kurian Award: 1990

(d) Gopal Ratna Award: 1965


6. ब्लू बॉक्स का सम्बन्ध किससे है ?

(a) कृषि सब्सिडी

(b) एक प्रकार की मशीन

(c) सिंचाई तकनीकी

(d) एक प्रकार का कर

6. With whom is Blue Box related?

(a) Agricultural subsidy

(b) A type of machine

(c) Irrigation Technology

(d) A type of tax


7. निम्न में से कौन सा कथन असत्य है ?

(a) हीलिंग्स वुन्ड्स का सम्बन्ध कृषि से है ?

(b) “वैनिला” एक मसाले की फसल है |

(c) “To a hunger free world” के लेखक सलीम अली हैं |

(d) उत्तर प्रदेश सबसे अधिक कीटनाशी रसायनों का प्रयोग करता है |

7. Which of the following statements is false?

(a) Healing windows are related to agriculture?

(b) "Vanilla" is a spice crop

(c) Salim Ali is the author of "To a hunger free world".

(d) Uttar Pradesh uses the most insecticidal chemicals.


8. निम्न में से कौन सा कथन असत्य है ?

(a) राष्ट्रीय बागवानी मिशन 2005 में शुरू किया गया था |

(b) 16 अक्टूबर को विश्व खाद्य दिवस मनाया जाता है |

(c) किसान कॉल सेंटर की शुरुआत अटल बिहारी बाजपयी ने की थी |

(d) चीन विश्व में सबसे अधिक अफीम का उत्पादन करता है |

8. Which of the following statements is false?

(a) The National Horticulture Mission was launched in 2005.

(b) World Food Day is celebrated on 16 October.

(c) Kisan Call Center was started by Atal Bihari Bajpai.

(d) China produces the most opium in the world.


9. राष्ट्रीय कृषि वानिकी अनुसन्धान केंद्र कहां पर है ?

(a) जोधपुर, राजस्थान

(b) नैनीताल, उत्तराखंड

(c) झाँसी, उत्तर प्रदेश

(d) देवास, मध्य प्रदेश

9. Where is the National Center for Agricultural Forestry Research?

(a) Jodhpur, Rajasthan

(b) Nainital, Uttarakhand

(c) Jhansi, Uttar Pradesh

(d) Dewas, Madhya Pradesh


10. भारत की सिचाई क्षमता का 48 प्रतिशत निम्न में से किससे पूरा होता है ?

(a) बड़ी परियोजनाओं से

(b) लघु परियोजनाओं से

(c) माध्यम परियोजनाओं से

(d) लघु एवं बड़ी परियोजनाओं से

10. Which of the following completes 48 percent of India's irrigation capacity?

(a) Large projects

(b) Small scale projects

(c) Through medium projects

(d) Small and large projects


AnsWer

  1. c
  2. b
  3. d
  4. a
  5. d
  6. a
  7. c
  8. d
  9. c
  10. d

About 'This Blog

This is one of the best Blog for free information about comptative exams, as Enterance Exam (up polytechnic, AMU enterance For all courcses, BHU Enterance etc). Which can be very very helpful for your preparation

No comments:

Post a comment

Start typing and press Enter to search